Als het moet, kan Akkerbouw zonder kunstmest

In Akker van het Noorden van juli 2020 een uitgebreid artikel over de visie van Agro-vital. Het gebruik van kunstmest staat, zeker in Nederland, onder toenemende druk. Kan de akkerbouw eigenlijk helemaal zonder? Agro-vital directeur Jan Feersma Hoekstra verdiepte zich erin en meent van wel. Op klei tenminste, zandgrond wordt lastiger. ‘Verdiep je in alternatieven en herijk je bouwplannen.’

‘LANDBOUW WORDT BINNENKORT ECHT BELAST VOOR CO2 UITSTOOT’

Kunstmest

Kunstmest. Het woord alleen al maakt meer dan eens de tongen los. In toenemende mate met een negatieve grondslag. Op het gebruik ervan komt hoe dan ook meer druk te staan de komende jaren. Dat boezemt angst in bij veel akkerbouwers. Begrijpelijk, meent Jan Feersma Hoekstra. Hij is geen pleitbezorger van een landbouw volledig zonder chemische hulpmiddelen. Toch meent hij dat de sector genoodzaakt is te kijken naar mogelijkheden als kunstmest wel echt in de ban gaat.

In het artikel Biologische akkerbouw kan zonder dierlijke mest krijgt ook Bokashi nog een plaats in het onderzoek. U vindt het artikel in Akker van het Noorden.