Antischuim

Voorkomen van schuimvorming!

Schuimvorming is het gevolg van een chemisch proces wat men colloïdaal vorming noemt. Een colloïde is een mengsel van twee stoffen waar de enen stof in de nadere stof zit. De meest bekende is misschien wel verse melk. In verse melk zitten heel kleine vetbolletjes, welke met de melk een colloïdaal systeem vormen. Maar ook op ons vakgebied komen we dit tegen. Een suspensie is ook een colloïdaal systeem waarin we een vaste stof zwevende houden in een vloeistof. Maar ook schuimvorming in een spuittank is het gevolg van dit natuurkundig verschijnsel.

Zo is schuim lucht (de ene stof) welke in water (de andere stof) zit opgesloten net als de vetbolletjes in de melk en de vaste stof in een vloeistof.

De laatste twee zijn gewenst de eerste willen we echter liever niet, althans niet in de landbouw.

Hoe ontstaat nu schuim?

Dit heeft te maken met gewasbeschermingsmiddelen, welke de oppervlakte spanning van water beïnvloeden. Als er normaal een luchtbelletje in water ontstaat wil de lucht naar boven, omdat het lichter is dan water. De luchtdruk in het belletje is zo groot dat het de waterstofbruggetjes in water verbreekt en zo komt als een belletje naar het oppervlak. Aan het oppervlak gekomen verbreekt het de laatste waterstofbrug en ontsnapt de lucht aan het water. Door bepaalde chemische middelen wordt echter de waterstofbrug elastisch en breekt niet zo eenvoudig.

Het gevolg is dat luchtbel ingekapseld wordt in een zeer dun laagje water waarvan de waterstofbrug niet breekt. Het gevolg is schuim. Dit is ook prachtig te zien als u een glas bier in een glas inschenkt. De witte schuimkraag wordt gevormd door luchtbelletjes, welke het water niet kunnen verlaten en gevangen zijn in een dun waterlaagje wat we schuim noemen. Bepaalde stoffen in het bier zorgen er voor dat de waterstofbruggetjes elastisch zijn geworden. De oppervlaktespanning wordt lager en er ontstaat schuim.

Door het mixen tijdens het vullen van onze tank brengen we veel lucht in het mengsel en zo ontstaat dus schuim in de tank.

Gelukkig zijn er ook stoffen welke het omgekeerde doen of in andere gevallen de oppervlakte spanning zover verlagen dat er in het geheel geen schuim ontstaat. Zo werkt bv. dieselolie  als een voorbeeld van de laatste en Agro-vital Antischuim als een voorbeeld van de eerste. Agro-vital Antischuim zorgt er dus voor dat de waterstofbrug gemakkelijk breekt en de luchtbel kan ontsnappen. Het gevolg is dat de lucht ontsnapt en het schuim verdwijnt.

Agro-vital Antischuim werkt op basis van dit principe. Erg actief en zuinig in gebruik.